Actualiteiten

Nawerking van hittestress op melkvee


Zoals bekend is en ook eerder besproken is heeft hittestress allerlei gevolgen voor de productie, gezondheid en vruchtbaarheid voor de melkkoe.

De extreme hittegolf van dit jaar hebben we gelukkig achter de rug. Maar ook in de periode na de hittestress liggen er problemen op de loer.

Als het in september en oktober alweer flink afgekoeld is, denken we dat we de hittestress al lang achter de rug hebben. Echter treden er vanaf dan veel problemen op rondom vruchtbaarheid en weerstand.

Een verminderde voeropname, of tekort aan buffercapaciteit waardoor pensverzuring kan ontstaan, geeft een grotere kans op melkproductiedaling, lagere gehalten, uierontsteking, lagere vruchtbaarheid en klauwproblemen. Dit zijn negatieve gevolgen op korte – maar ook vooral op langere termijn.
 

Pensbuffer

Tijdens de hitteperiode is de koe minder gaan vreten, nu het wat afgekoeld is zal de koe weer meer gaan vreten. De pens is echter nog niet afgestemd op deze hogere voeropname. De gevormde zuren kan de pens hierdoor niet voldoende bufferen, met ook weer pensverzuring als gevolg.

Ons advies is om voldoende buffer bij te blijven voeren tot en met het najaar om zo de pens maximaal/optimaal te kunnen ondersteunen.
Bekijk onze scherpe natrium bicarbonaat actie!
 

Biotine

Pensverzuring heeft een groot negatief effect op de klauwgezondheid. Om de klauwgezondheid na deze hitteperiode zo veel mogelijk te ondersteunen wordt een negatieve spiraal van pensverzuring, klauwproblemen, minder vreten en een lagere productie voorkomen. Dit kan door biotine toe te voegen. Dit is een B-vitamine, en heeft 2 belangrijke functies in de koe:
  1. Biotine vormt een onderdeel van veel enzymen in het lichaam. Dit heeft onder andere effect op de propionzuur benutting. Een betere benutting verbetert de energievoorziening, en stimuleert daarmee de melkproductie.
  2. Biotine is belangrijk voor de groei én het herstel van de klauwhoorn, en heeft op deze manier een belangrijk effect op de klauwgezondheid.
 

Melk- voertabel

Houdt daarnaast de melk-voertabellen van uw management programma in de gaten. Door de dalende liters worden de koeien automatisch minder beloond met krachtvoer.
Wij raden u aan om, als het kan, via de basis wat extra eiwit/energie te verstrekken om de melkproductie langzaam op te laten lopen. Op deze manier komen de liters langzaam weer terug en past het krachtvoerschema zich hier op aan. Als de koeien weer op het oude niveau zijn, kan het basis rantsoen weer zoals normaal gevoerd worden. Hierdoor verstoort u de ruwvoer/krachtvoer verhouding, die toch al een aantal dagen scheef heeft gelegen, niet.


Neem bij vragen of advies contact op met rundveespecialisten Jasper te Winkel (T: 06 12 47 29 64) of Ronald Wolters (T: 06 10 92 97 46).