Actualiteiten

Efficiënte eiwitbenutting


De voorgestelde stikstofmaatregel, maar ook de huidige bemestingsmaatregelen vragen om een goede afstemming van het rantsoen op de behoeften van de koe. Om zodoende zo efficiënt mogelijk met eiwit om te gaan. 

Een lagere Ruw eiwit opbrengst uit het gras, zorgt voor een daling van eiwit in het totale rantsoen. De grootste zorg bij het voeren van minder eiwit is dat dit ten koste gaat van de gezondheid en/of productie van de veestapel.


Wanneer het aandeel eiwit in het rantsoen daalt, zijn de eerst limiterende aminozuren voor melkgevende koeien methionine en lysine.
Uit onderzoek blijkt dat deze aminozuren via de voeding toegevoegd kunnen worden aan een verlaagd eiwit rantsoen, zonder dat dit negatieve effecten oplevert voor de melkproductie (ILVO, 2018). Zie ook tabel 1.

Om de productie en gezondheid van de melkkoeien te ondersteunen hebben wij Bewi Fatrix M-40 (methionine) en Bewi Fatrix L-30 (lysine) in ons assortiment, dit kan als toevoegmiddel gemengd worden door het rantsoen. Daarnaast kunnen we MetaSmart (methionine) toevoegen aan de brok.


Neem bij vragen of advies contact op met rundveespecialisten Jasper te Winkel (T: 06 12 47 29 64) of Ronald Wolters (T: 06 10 92 97 46).
 


Tabel 1. Resultaten normaal rantsoen (CTRL), laag RE rantsoen (LAAG), en laag RE rantsoen met pensbestendige aminozuren (LAAG+AA), (ILVO, 2018).